Norsk Fysioterapeutforbund har sendt inn merknader til Helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med deres høring av stortingsmeldingen om ny eldrereform: Meld. st. 24 (2022-2023) Fellesskap og mestring. Bo trygt hjemme.

Norsk Fysioterapeutforbund mener at regjeringens eldrereform inneholder mye bra – og at den er tverrsektoriell mener vi er en forutsetning for å skape et godt aldersvennlig samfunn. Mer flerfaglig samhandling og mer samhandling mellom omsorgs- og helsetjenestene, slik regjeringen trekker frem, mener NFF også vil være en viktig forutsetning. 

Norsk Fysioterapeutforbund støtter regjeringens mål om at flest mulig skal kunne bo trygt hjemme, men det må ikke gå på bekostning av tjenestetilbudet de vil ha behov for. 

Tenk nytt – tenk forebygging 

Norsk Fysioterapeutforbund støtter regjeringen helhjertet i at vi må forebygge bedre for at flere kan leve lange og gode liv. I meldingen trekkes blant annet fysioterapeuter frem som en helsepersonellgruppe som vil spille en sentral rolle i denne snuoperasjonen som må til. Dette fordi fysioterapeuter bidrar til å utløse ressursene hos den enkelte gjennom å gi opplevelse av mestring, samt bedring eller opprettholdelse av funksjon. Dette reduserer eller utsetter behovet for helse- og omsorgstjenester og bidrar til at den enkelte kan bo trygt hjemme så lenge som mulig.  

Norsk Fysioterapeutforbund mener: 

  • Vi må forebygge bedre og fysioterapeuter vil være sentrale i dette arbeidet 
  • Flere kommuner bør ta i bruk forebyggende hjemmebesøk og vi savner et mål på dette. At dette skal være et tilbud i alle kommuner innen 2030 kunne vært en aktuell nøkkelindikator. 
  • Helsestasjon for eldre er et helsefremmende og forebyggende tilbud til kommunens hjemmeboende med fokus på hva som er viktig for den enkelte. Flere kommuner burde ha et slikt tilbud. 

Aktivitetsgarantien 

Norsk Fysioterapeutforbund stiller seg videre svært positiv til aktivitetsgarantien som kommer. I Nasjonal faglig retningslinje for demens står det at «Kommunale virksomheter skal legge til rette for, og motivere til, daglig fysisk aktivitet hos mottakere av helse- og omsorgstjenester, herunder personer med demens».   

Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse er godt dokumentert. Studier viser at fysisk aktivitet spiller en viktig rolle for å opprettholde eller bedre fysisk funksjon, evne til å utføre aktiviteter i dagliglivet (ADL), mental helse, sosialt liv og livskvalitet hos personer med demens. Personer med demens sier at fysisk aktivitet oppleves som en kilde til glede, tilhørighet og gi en bekreftelse på hvem de er.  Ved demenssykdom kan symptomer som svekket hukommelse, vansker med å finne fram i omgivelsene, tap av initiativ og motivasjon, samt svekket gangfunksjon, ustøhet og økt trettbarhet, være barrierer for fysisk aktivitet.   

Fysioterapeuter har fagkunnskap om kropp, bevegelse og funksjon, og har en særskilt kompetanse i å legge til rette for at personer med ulike funksjonsnedsettelser skal kunne delta i aktiviteter i samfunnet som oppleves viktige for dem. Fysioterapeuter kan og bør være med å tilpasse og utvikle aktivitetstilbud for personer med demens, og ha et særlig fokus på å innpasse fysisk aktivitet i slike tilbud.      

Personer med demens som bor i egen bolig vil kunne ha stor nytte av tiltak som hjelper dem å være regelmessige fysisk aktive og som dermed bidrar til selvstendighet i hverdagen lengst mulig. Barrierene for deltagelse kan være varierte, som for eksempel praktiske utfordringer ved transport, opplevelse av utrygghet eller manglende tilhørighet til de andre i gruppa. Generelt vil hjelp til transport, følge og organisering være nødvendig for mange eldre for å komme seg til aktiviteten. Tiltakene må tilpasses den enkelte og de lokale forholdene, og kan inkludere både samarbeid med frivillige, inngå i strukturerte dagaktivitetstilbud og ved korttidsopphold, i hverdagsrehabilitering og i andre grupper både i kommunal og privat regi.  

Mange frisklivssentraler har tilbud til eldre og Norsk Fysioterapeutforbund mener at deres rolle vil være viktig for å sikre et godt og aldersvennlig samfunn. Sterk og stødig er et eksempel på forebyggende treningsgrupper som drives i regi av frivillige instruktører som har fått opplæring og mottar kontinuerlig veiledning av fysioterapeuter i kommunene.  

Studier har vist at aktivitetsnivået hos eldre på sykehjem er svært lavt, også hos beboere som kan gå. Disse personene er spesielt sårbare for funksjonstap, og tilrettelegging for fysisk aktivitet og tilbud om opptrening er derfor ekstra viktig. Inaktivitet og tap av fysisk funksjon fører til nedsatt livskvalitet, økt risiko for fall, brudd og depresjon. Dette fører til større omsorgsbehov og høyere utgifter til helsetjenester.   

Smerter og plager i muskler og skjelett bidrar også til lavere aktivitetsnivå og dårligere fysisk funksjonsevne, som igjen kan lede til en vond sirkel der man ikke beveger seg fordi det gjør vondt og man får mer vondt fordi man ikke beveger seg. Daglig fysisk aktivitet er nødvendig for å vedlikeholde fysisk funksjon. Det er nødvendig med en plan for hvordan den enkelte beboer kan delta i daglige gjøremål ut fra sine ressurser og forutsetninger. Beboere i sykehjem er en heterogen gruppe, og tilrettelegging av fysiske aktiviteter må individualiseres og skreddersys. 

Norsk Fysioterapeutforbund mener: 

  • Fysisk aktivitet må få en naturlig og sentral plass i aktivitetsgarantien. 
  • Alle kommuner bør ha frisklivssentral og tilby forebyggende treningsgrupper som Sterk og stødig 
  • Fysioterapeuter kan og bør være med å tilpasse og utvikle aktivitetstilbud for eldre personer med demens, og ha et særlig fokus på å innpasse fysisk aktivitet i slike tilbud.      
  • Hjelp til transport, følge og organisering vil være nødvendig for mange eldre for å komme seg til aktiviteten. 
  • Daglig fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde fysisk funksjon, livskvalitet og mental helse – dette gjelder også for eldre på sykehjem. 

Rehabilitering og hverdagsrehabilitering 

Alle kommuner bør ha tilbud om hverdagsrehabilitering, som er knyttet til mestring av dagliglivets aktiviteter i brukerens hjem eller nærmiljø og vektlegger forebygging og tidlig intervensjon. For NFF er det viktig å understreke at rehabilitering og hverdagsrehabilitering ikke må forveksles. Eldre med større oppfølgingsbehov må også sikres tilpassede og gjerne mer spesialisert og tverrfaglig rehabiliteringstilbud. Det er ikke viet mye plass til dette i meldingen dessverre, for dette er viktig for at eldre skal kunne bo hjemme og sikres en så god alderdom som mulig. Vi er kjent med at rehabilitering vil bli viet desto større plass i den nasjonale helse- og samhandlingsmeldingen som kommer senere i år, noe vi ser frem til. 

Norsk Fysioterapeutforbund mener: 

  • Eldre med større oppfølgingsbehov må også sikres tilpassede og gjerne mer spesialisert og tverrfaglig rehabiliteringstilbud. 
  • Alle kommuner bør ha tilbud om hverdagsrehabilitering. 

Statsbudsjettet 2024 

I statsbudsjettet for 2024 er det foreslått 375 mill. kroner til Bo trygt hjemme-reformen, men ikke noe av dette skal gå til aktivitetsgarantien.  

Norsk Fysioterapeutforbund mener: 

  • For at reformen skal lykkes er det også nødvendig at kommunene får tilført friske midler til dette formålet. 
  • Regjeringen burde satt av midler til aktivitetsgarantien allerede i neste års budsjett. 

Meld. St. 24 (2022-2023)

Nyhetssak fra lansering av meldingen

Kontaktperson i Norsk Fysioterapeutforbund: seniorrådgiver Kari Bente Sørlie, kbs@fysio.no

You may also like

Høring - Regional fagplan for fysikalsk medisin og rehabilitering i Helse Sør-Øst​​
28 juni, 2023

NFF Region Sør-Øst og Region Osloområdet har i dag, 28. juni 2023 besvart en høring fra Helse Sør-Øst vedrørende en regi...

Høring - Folkehelsemeldingen
6 juni, 2023

Meld. St. 15 (2022-2023) Folkehelsemeldingen - Nasjonal strategi for utjevning av sosiale helseforskjeller ble lagt frem...

Innspill til regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse
29 august, 2022

NFF har sendt inn to innspill til regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse som kommer i 2023. Del 1 omhandlet bar...