Sykehusutvalget leverte sin innstilling i mars i år og Helse- og omsorgsdepartementet sendte deretter utredningen på høring. NFF sendte inn sitt høringssvar 29. juni.

Sykehusutvalgets utredning er forankret i Hurdalsplattformen. Utvalget ble bedt om å vurdere erfaringene med dagens styring og organisering av sykehusene og helseforetaksmodellen og foreslå tiltak som kan bidra til effektiv ressursutnyttelse og spesialisthelsetjenester av god og likeverdig kvalitet innenfor en modell med statlig eierskap. 

Hovedpunktene i NFFs høringssvar

  • NFF er enig med beskrivelsen av dagens situasjon og støtter mange av forslagene fra Sykehusutvalget. 
  • NFF mener at det i tilfeller der kommunene av klare årsaker ikke har ressurser til å tilby fullverdig rehabilitering, er naturlig at spesialisthelsetjenesten bør overta ansvaret. Dette kan nedfelles i avtalene som inngås mellom helseforetak og aktuelle kommuner. 
  • Vi savner omtale og vurdering av de private og ideelle rehabiliteringsinstitusjonene. Vår erfaring er at disse tilbyr spesialisert tverrfaglig rehabilitering, som mange kommuner ikke har mulighet til å tilby. Dermed bidrar de til at befolkningen kan få tilbud om likeverdige tjenester. Avtalene som inngås mellom det regionale helseforetaket og rehabiliteringsinstitusjonene må være av slik varighet og omfang at de bidrar til å bygge og beholde sterke fagmiljøer. 
  • Utskriving av pasienter fra sykehus må ikke gå raskere enn at deres funksjon og rehabiliteringsbehov er grundig undersøkt og vurdert. Skal overføring fra sykehus til kommune foregå så smidig som mulig, er det viktig at aktuelt sykehuspersonell får tid til å ivareta ansvaret for kompetanseoverføring og kommunikasjonsbehovet som dette medfører.
  • Verken prehabilitering eller rehabilitering gir nok finansiell uttelling. Det må utvikles koder og finansiering som bidrar til at dette prioriteres høyere. 
  • NFF foreslår at det igangsettes piloter for utprøving av gjennomgående finansiering av enkelte pasientforløp. 
  • Rehabiliteringskompetanse må være representert i alle nivåer i helsefelleskapene og framover bør mer oppmerksomhet og ressurser kanaliseres til det laveste nivået i helsefelleskapene – til de faglige samarbeidsutvalgene, der selvsagt fysioterapeuter bør være representert.  
  • IKT-systemene i sykehus og kommunal helse- og omsorgstjeneste må understøtte samhandling. 
  • Kompetansen i spesialisthelsetjenesten bør være lettere tilgjengelig for rådgivning av personell i kommunehelsetjenesten gjennom flere kanaler.  
  • Spesialisthelsetjenesten må kunne investere i bygg og utstyr som legger til rette for effektiv drift, oppgavedeling, arealer egnet for opptrening og et godt arbeidsmiljø for ansatte.  
  • For de mindre profesjonene som for eksempel fysioterapeutene, er det viktig at profesjonen er samlet som en enhet i sykehusene med egen leder på tvers av sykehuset. 

NFFs høringssvar i sin helhet

NOU 2023:8. Felleskapets sykehus - Styring, samhandling og ledelse

Kontaktpersoner i NFF:

Forbundsleder Gerty Lund, gl@fysio.no

Seniorrådgiver Kari Bente Sørlie, kbs@fysio.no

 

You may also like

Høring - Pasientforløp langvarige og sammensatte smertetilstander
8 september, 2022

Helsedirektoratet fikk i 2018 i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å utarbeide pakkeforløp for pasienter m...

Innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan
15 september, 2022

I 2023 vil regjeringen legge frem en Nasjonal helse- og samhandlingsplan og Norsk Fysioterapeutforbund har gitt innspill...

Høring - Pasientforløp langvarig utmattelse
20 mars, 2023

NFF har i dag sendt inn høringssvar til Helsedirektoratets utkast til Nasjonalt pasientforløp for langvarig utmattelse u...