Ønsker harmoniserte masterløp
Nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene (RETHOS) er en del av oppfølgingen av Meld. St. 13 (2011–2012) Utdanning for velferd –Samspill i praksis. Retningslinjene er en del av et styringssystem som har som mål at utdanningene er framtidsrettede og i tråd med tjenestenes kompetansebehov og brukernes behov.
Kunnskapsdepartementet sendte i juli 2022 forskrifter om nasjonale retningslinjer for manuellterapi og psykomotorisk fysioterapi på høring.
Masterutdanninger innen fysioterapi bygger på 3-årig bachelorgrad i fysioterapi (forskriftsfestet i 2019). Grunnkompetansen er derfor lik, tilleggskompetansen innen ulike fagområder, som her psykomotorisk fysioterapi og manuellterapi, er på samme nivå. NFF mener derfor det bør tilstrebes at retningslinjene for masterutdanning har lik struktur og oppbygning. Gjennom dette vil det tydeligere fremgå hva som kjennetegner profesjonen fysioterapi, og innen hvilke områder masterutdanningene gir mer avansert og inngående kunnskap og kompetanse enn på bachelornivå. Like viktig, en tydeliggjøring av hvilken kompetanse som kjennetegner fysioterapeuter med mastergrad, uavhengig av fagområde og hva som er spesifikt for de ulike fagområdene. Vi mener begrepsbruk og beskrivelse av nivå på kompetanse må være harmonisert mellom de to masterløpene, det må tydeligere fremkomme hvilken kompetanse som er spesifikk for hver av fagområdene. Det bør også tydeliggjøres innen hvilke områder de har lik kompetanse på masternivå, for eksempel gjennom lik beskrivelse av kompetanseområdene systemforståelse, samhandling, kommunikasjon, ledelse, veiledning, m.fl.
NFFs høringsinnspill ligger i lenkene under.
Kontaktperson i NFF: Ole Eskil Edvardsen, oe@fysio.no
Høringsinnspill masterutdanning i psykomotorisk fysioterapi og manuellterapi