Norsk Fysioterapeutforbund sendte 5. juni 2024 sitt innspill til Helse- og omsorgsdepartementet vedrørende registrering av aktivitet fra privat helse- og omsorgstjeneste og krav til format ved avlevering.

VEDR. HØRING – REGISTRERING AV AKTIVITET FRÅ PRIVATFINANSIERT HELSE OG- OMSORGSTJENESTE OG KRAV TIL FORMAT VED AVLEVERING - HØRINGSSVAR

Det vises til over nevnte høring og invitasjon til å inngi høringssvar. Norsk Fysioterapeutforbund gir følgende tilbakemelding til departementet.

Innledning og generelt
Norsk fysioterapeutforbund (heretter NFF) støtter innhenting av data fra privat helsetjeneste, og ser flere positive konsekvenser av dette. En kartlegging av omfanget av private helsetjenester vil kunne gjøre vurderinger av det faktiske behovet av helsetjenester i kommunene tydeligere. Kunnskap om hvor mange som behandles og for hva, er nyttig i arbeidet med å dimensjonere tjenesten. Videre vil det gi kommunene bedre oversikt ved kriser eller i beredskapsarbeid.

NFF har dessverre erfart at enkelte kommuner ikke oppretter nye avtalehjemler med begrunnelse i at det finnes et helprivat tilbud i kommunen.

En bedre oversikt og registrering vil kunne bidra til læring og forbedring av den offentlige helsetjenesten, hvis det viser seg at helprivate tjenester tilbyr helsehjelp som oppleves som bedre for pasientene.

NFF mener det er riktig at staten dekker eventuelle kostnader som måtte følge av kravet om registrering av aktivitet som faller på den enkelte helseaktør. Videre må registreringen utformes på en måte som gjør at administrative merbelastninger holdes så lave som mulig.

Nærmere om virkninger eller økte kostnader for næringslivet som ikke kommer fram i høringsnotatet
Innen fagområdet fysioterapi er man pålagt elektronisk journalføring (EPJ), som avtalefysioterapeuter i dag bruker for å rapportere sine oppgjør til HELFO. Dette verktøyet vil være et naturlig verktøy for å generere den data som skal rapporteres også for helprivate fysioterapeuter.
For fysioterapeuter med kommunal driftsavtale (heretter avtalefysioterapeuter) er det også pålagt å være medlem av Norsk Helsenett (NHN). Derfor synes det naturlig å legge opp til å formidle helsedataene som beskrives i høringen via Norsk Helsenett.

Medlemskap i Norsk Helsenett er ikke pålagt for de som ikke er del av den kommunale helsetjenesten, altså de helprivate fysioterapeutene. Dersom disse fysioterapeuter skal måtte benytte NHN for å rapportere disse dataene, vil dette få store økonomiske konsekvenser for de helprivate fysioterapeutene. Det gis følgende eksmepler (alle tall er inklusive mva):

- Medlemskap i NHN koster ca. kr 24.500 årlig, med dagens betalingssats.
- EPJ-systemet som fysioterapeuten benytter i dag vil for manges del måtte oppgraderes, da EPJ-leverandørene i dag opererer med en «light» versjon, uten NHN oppkobling for helprivate fysioterapeuter. De økte kostnadene for dette vil eksempelvis være: Arko, rimeligste versjon: kr 2.520 pr år, med helsenett: kr 16.200 pr år. Altså økte kostnader på nesten kr 14.000.

Tilsvarende tall for Physica (rimeligste vs versjon med NHN) gir en differanse på kr 10.000.

- Buypass-kort/identitetsløsning: kr 989 (3 års gyldighet), kr 385 pr år.

- Virksomhetssertifikat: kr 6.875 inkludert merverdiavgift (3 års gyldighet), kr
2.292 kr pr år.

Totalt utgjør dette i overkant av 41.000 kroner i økte kostnader for den enkelte helseaktør, noe som er en stor belastning for små helseaktører. NFF mener staten må dekke denne kostnaden og/eller legge til rette for at den enkelte helseaktør ikke påføres økte kostnader som følge av registreringen.

Det er også viktig å se denne kostnadsøkningen i et større perspektiv. I svært mange tilfeller er ikke dette store selskaper hvor økte kostnader påvirker utbyttet som betales til aksjonærer. Ofte er dette selskaper hvor selskapets eier må bruke sin egen personinntekt for å dekke slike økte kostnader.

Forslag til modell for registrering av aktivitet for små private helseaktører
En slik årlig kostnadsøkning kan eksempelvis reduseres ved at staten lager en separat innleveringsmetode som tilgjengeliggjøres kostnadsfritt for fysioterapeuter i den private delen av tilbudet, uavhengig av NHN medlemskap. Man kan for eksempel se for seg en HELFO-portal, hvor en generert rapport kan lastet opp med et gitt rapporteringsintervall. På denne måten vil staten kunne programmere leveringsløsningen uten å påføre kostnadene til små helseaktører.

For å kunne generere de ønskede rapportene som skal sendes vil det kreve programmering fra de ulike EPJ-leverandører. Dette er en kostnad som mest sannsynlig vil pålegges alle abonnenter av tjenestene, men som nok vil begrenses noe av å utlyse et anbud i EPJ-løftet for denne programmeringsjobben.

Nærmere om økning i administrative kostnader og merarbeid for næringslivet utover det som er beskrevet i høringsnotatet
Grad av merarbeid vil avhenge av hvilken funksjonalitet som programmeres inn i EPJ- programmene, og hvilken metode for avlevering som velges. NFF mener det er viktig å utforme rutiner og verktøy (portal) for registrering av aktivitet som holder kostnad og ressursbruk på et minimum. NFF mener det relativt enkelt burde kunne tilrettelegges for, mest sannsynlig nesten automatiseres, (innrapportering av behandlinger) om det er hensiktsmessig.

En slik rapportering som beskrevet i høringsnotatet vil kreve noe tid, avhengig av valgt løsning. Økt grad av automatisering vil kunne redusere «tid til arbeid uten inntekt». NFF antar allikevel at det er lite sannsynlig at en slik rapportering vil bli helt uten merarbeid for helseaktørene. Det er vanskelig å tallfeste dette når det ikke er et definert rapporteringsintervall eller metode.

Nærmere om registering av data ved avvikling av praksis
Når det gjelder avlevering av data ved avvikling av praksis, mener NFF at dette også bør kunne gjøres relativt enkelt. NFF mener at det også i denne situasjonen er behov for at funksjonaliteten lages i EPJ, og at EPJ-leverandører tilgjengeliggjør rapporten i det formatet som skal leveres. Administrativ tid og kostnad er også her vanskelig å sannsynliggjøre uten intervall eller metode.

Nærmere om små helseaktører som har delvis privat praksis og delvis kommunal driftsavtale med kommunen
I høringsnotatet er det nevnt noe om helsepersonell som delvis har helprivat praksis og delvis driftsavtale med en kommune. Her ser vi et potensial for økte kostnader, da noen av komponentene som ligger i avtalepraksis også vil måtte etableres for den private praksis. Gitt at en fysioterapeut har en driftsavtale i 50 % med en kommune, og jobber resten av tiden helprivat, vil dette stille krav til at EPJ klarer å skille mellom arbeid innenfor privat og offentlig helsetjeneste. Dette kan gjøres ved å skille pasientbehandling som er finansiert med beløp fra takstforskriften og de behandlinger som har egen prising. Dersom denne fysioterapeuten er lokalisert to ulike steder, vil et eventuelt krav om rapportering gjennom NHN kreve et virksomhetssertifikat også på den helprivate lokasjonen.

Nærmere om valg av format for avlevering av registrering og eventuelt fremtidige endringer
Høringsnotatet er tydelig på at avleveringer skal skje ved bruk av PDF-format og at det skal være mulighet til å sende alle PDF er samlet til Norsk helsearkiv. Videre at det er EPJ-leverandørene som står økonomisk ansvarlig for å sørge for at dette kan skje.

NFF ser at det på et senere tidspunkt kan komme endringer med hensyn til avleveringsformatet og at det ikke fremgår hvem som i så fall skal stå økonomisk ansvarlig for slike eventuelle endringer. NFF mener fremtidige kostnader som følge av denne problemstillingen ikke belastes den enkelte behandler/virksomhet.

Nærmere om pålegg fra myndighetene som påfører næringsdrivende økte kostnader
Rent prinsipielt er det en stor utfordring å pålegge private, små helseaktører økte utgifter, og NFF mener at staten bør strekke seg for å implementere løsninger som begrenser kostnadene i størst mulig grad for disse. Det minnes også om at fysioteapeuter med kommunal driftsavtale ikke har anledning til å øke deres priser for å dekke inn prisstigning og kostnadsøkninger, slik at nye, pålagte kostnader går ut over bunnlinjen til den enkelte helseaktør.

Dersom noe er uklart eller departementet har spørsmål er departementet velkommen til å ta kontakt, og NFF stiller gjerne til et møte for å diskutere saken.

Med vennlig hilsen
Patrick Jensen                          Morten Bjerkhaug
Leder Næringspolitisk Råd       Seksjonsleder arbeidsliv

Kontaktperson i NFF: seksjonsleder Morten Bjerkhaug, mbj@fysio.no.
 

You may also like

Innspill til forslag til statsbudsjett 2024 – helse og omsorg
13 oktober, 2023

Forslag til statsbudsjett for 2024 ble lagt frem 6. oktober. Norsk Fysioterapeutforbund har sendt sitt skriftlige høring...

Høring -  NOU 2023:5 Den store forskjellen Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse
29 juni, 2023

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) mener det er nødvendig med en bred forståelse av kvinnehelse og at begrepet ikke bør be...

Høring- Bo trygt hjemme
19 oktober, 2023

Norsk Fysioterapeutforbund har sendt inn merknader til Helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med deres høring av stort...